U Emiratima 17. Azijski kup

Lippi, Sven-Goran Eriksson, Quieroz, Katanec....

Posebnu draž ovom turniru daju izbornici reprezentacija.
Sport / Nogomet | 05. 01. 2019. u 12:55 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U godini kada nema Svjetskog i Europskog prvenstva, čekaju nas četiri kontinentalne smotre. U Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi. U subotu starta prva, 17. izdanje Azijskog kupa koje se igra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 5. siječnja do 1. veljače, po prvi puta s 24 reprezentacije. Reprezentacije su raspoređene u šest skupina po četiri, dalje u osminu finala idu po dvije iz svake, uz četiri najbolje trećeplasirane.

I koliko god pričali o relativnoj kvaliteti ovog natjecanja, pogotovo ako pravimo poređenje s preostala tri turnira, činjenica da imamo reprezentacije koje su strašno napredovale posljednjih godina u Aziji. Australiju, Japan, Južnu Koreju ne treba niti spominjati, a vidjeli smo kako je u Rusiji prošlog ljeta izgledala reprezentacija Irana, tu je i Saudijska Arabija, Katar domaćin narednog SP-a, Kinezi koji strašno puno ulažu posljednjih godina, Sirija koja je odigrala odlične kvalifikacije, neugodni Uzbekistan, ambiciozni domaćin koji ide na krilima sjajnog izdanja Al Aina na Svjetskom klupskom prvenstvu. Ono što svakako utječe na tu kvalitetu jeste činjenica da se više od polovine selekcije koje su sudjelovale u kvalifikacijama (23/45) našlo završnom turniru. Titulu prvaka brani Australija, dok je Japan osvojio najviše titula, četiri, slijede Saudijska Arabija i Iran po tri.

Ipak, posebnu draž ovom turniru daju izbornici reprezentacija. Vjerojatno tako zvučnih imena do sada na Azijskom kupu nije bilo. Redom, tu su Alberto Zaccheroni (UAE), Milovan Rajevac (Tajland), Bernd Stange (Sirija), Srećko Katanec (Irak), Paulo Bento (Južna Koreja), Marcelo Lippi (Kina), Sven-Goran Eriksson (Filipini), Carlos Quieroz (Iran), Jan Kocian (Jemen), Hector Cuper (Uzbekistan), Juan Antonio Pizzi (Saudijska Arabija) predvode ovo društvo.

A u ovom društvu Zaccheroni je osvojio Azijski kup 2011 .godine, s Milanom prvak Italije, Rajevac je s Ganom bio u četvrtfinalu SP-a, na afričkom kupu nacija je igrao finale. Bento koji baš i nije na glasu u Portugalu je sa svojom reprezentacijom igrao polufinale Europskog prvenstva 2012.godine. Lippi između ostalog ima naslove svjetskog prvaka s Italijom, s Juventusom je uzeo Ligu prvaka, Azijsku ligu prvaka s ekipom Guangzhou Evergrande.

Na egzotičnom putovanju je i 70-godišnji Sven-Goran Eriksson koji se naosvajao trofeja vodeći IFK, Benficu, Lazio, Romu, Sampdoriju, ali sve je to bilo davno. Posljednji je uzeo prije 18 godina. Carlos je najdugovječniji iranski izbornik u povijesti. Čak tri reprezentacije vodio je na svjetskim prvenstvima, a uz Iran tu su Južna Afrika i Portugal. S Iranom je skoro napravio senzaciju na posljednjem SP u Rusiji.

Srećko Katanec je na klupi Iraka, vodio je u karijeri Makedoniju, UAE i dva puta Sloveniju s kojom je ostvario najveće uspjehe. Odveo ih je na prva dva velika natjecanja od postojanja reprezentacije. Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj 2000. te Svjetsko Prvenstvo u Koreji i Japanu 2002.

Od Egipta Hectora Cupera se više očekivalo u Rusiji, sada iskusni Argentinac vodi Uzbekistan reprezentaciju mahom sastavljenu od igrača iz domaćeg prvenstva uz njih par koji zarađuju novce u Kini, Koreji, Japanu, Rusiji.

Ova velika trenerska imena daju posebnu draž ovogodišnjem turniru, ali nisu garancija uspjeha i realno teško je očekivati Filipine, Tajland, Siriju u završnici. Iran, Australija,

Južna Koreja i Japan spadaju u onaj najuži krug favorita, račune bi favoritima mogli pokvariti Saudijska Arabija, domaćin UAE, pa možda čak i Irak. Prvu utakmicu turnira igraju domaćin Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrain.

Skupina A: UAE, Bahrain, Tajland, Indija
Skupina B: Australija, Sirija, Palestina, Jordan
Skupina C: Južna Koreja, Kina, Kirgistan, Filipini
Skupina D: Iran, Irak, Vijetnam, Jemen
Skupina E: Saudijska Arabija, Katar, Libanon, Sjeverna Koreja
Skupina F: Japan, Uzbekistan, Oman, Turkmenistan

Kopirati
Drag cursor here to close